1.2.1 Långedrag

VÄSTRA GÖTEBORG STADSVANDRINGAR

Norr: Längs älven och Långedragslinjen

 

Plats: Långedrag

Tid: ca 1,5 h

Längd: ca 6 km

Aktivitet: promenad

Svårighetsgrad: blå(lätt)

Handikappvänlig: ja, men backig

Sevärdheter: många (framför allt hus och arkitektur)

Grönområde: få

 

 

Fakta och citat är till största delen ur boken Upptäck Västra Frölunda!

 

01.vastra-palmgrensvagenFrån Påvelund motionscentral går vi västerut via Västra Palmgrensgatan och passerar flera vackra villor.

Framme vid Ängkärrsvägen går vi till höger (norrut) och korsar Torgny Segerstedsvägen. Spårvagnshållplatsen må heta 02.torgny-segerstedsvagenKäringberget, men berget till vänster heter Hinsholmsberget (i förbigående betyder en ”käring” ett ”sjömärke, röse till ledning för sjöfarande”).

Till höger passerar vi ”Butikscentrum Käringberget” med Coop. (1)

03.butikscentrum-karingberget(1)         ett butikscentrum format som en båge i ren funktionalistisk form. Centrumhuset rymde från början bl.a. post, apotek och konsumaffär.

Efter ungefär en kvarts promenad (från start) ser vi ett hus till vänster värt att titta på med en fasad av rundad sten. 04.hus-med-rundad-sten

Rakt framåt har vi avspärrat område. Det är Göteborgs garnison, f.d. KA 4 . Skapad 1939, regementet byggdes upp mellan 1944-1948. På 80-talet blev Tånguddens hamn ny örlogshamn. (2)

05.ka4(2)         Efter nedläggningar och omorganisationer kallas området med nya förband för Göteborgs garnison. Inom området finns det upprustade Oscar II:s fort. Detta anlades 1899 »med syftet att trygga Göteborgs stad och flottans replipunkt«. Fortet moderniserades inför de båda världskrigen, och har nu blivit museum.

Vi svänger till vänster och går in på Käringbergsgatan och området runt Eckragatan. (3)

08.nya-eckran-2bPå Käringbergsgatan 2 B ligger Nya Eckran ritad av Sigfrid Ericson. Byggnaden uppfördes 1908 av grosshandlaren som köpte Eckran och styckade upp och sålde 90 tomter. 

 
(3)         Området har namn efter gården Eckran vars 10.karingbergsgatan-nr-8-2mangårdsbyggnad och källarvind på Käringbergsgatan 8 är från 1700-talet.

 

Flera av de stora villorna är i nationalromantisk stil. På Koggegatan ser vi att även 12.koggegatan2Långedrag innehåller nedgångna hus. Ser vi upp mot Kuttergatan ser vi å andra sidan hus som torde ha magnifik utsikt.

Vi fortsätter längst Kanotgatan till Nya 13.nya-langedragsskolanLångedragsskolan, som vi når efter ca 30-35 minuter (från start). Skolan ligger vid Patrullgatan och är i typisk 70-tals stil.

Fortsätt upp mot Dinglegatan, över en liten spång och ner på Väbelgatan. Sedan in på Austvägen.(4)

(4)         (Austvägen) har fått sitt namn efter 14.austvagenLångedragsbolagets initiativtagare. På tidigare oexploaterade hällar byggdes här under 1990-talet ett antal nya påkostade villor, i en tid av växande inkomstskillnader. 15.postmoderntDe stora husen står tätt och i kamp om den attraktiva havsutsikten lyfts de upp på terrasser. Några är tidsenligt nymodernistiska men de flesta är anpassningar av typhus från färdighustillverkare och detaljerna verkar hopplockade från en katalog. 16.modernism1
En jämförelse med det föregående sekelskiftets påkostade villor tål de dåligt. En vacker stig med utsikt över Långedrag och hamninloppet går norr om villabebyggelsen.

17.modernism2Beundra (?) den ytterligt modernistiska stilen i två nyuppförda villor.18.modernism3

Vi svänger in på Reveljgatan och passerar dem till vänster om oss och har en lekplats (vid namn ”nr 351”) till höger. Svänger ner på Fortgatan (5)

19.fortgatan(5)         Fortgatan 14 av Arvid Bjerke 1910 är ett välbevarat exempel på en tomt med furor och mossbelupna hällar. Typisk är dess kompakta volym, »klumpen«, med branta tegeltak, små utbyggnader, brun träpanel, småspröjsade fönster. Detaljerna är få, som den mönstermurade skorstenen eller ornamentet över den valvtäckta farstun.

Sväng vänster in på Sappörgatan och vi når Gamla Långedragsskolan (6)

(6)         Flera av de påkostade skolorna i 20.gamla-langedragsskolanÄlvsborgs municipalsamhälle har byggnader från olika tider. Långedragsskolan har en träbyggnad från 1907 i traditionell byggnadsstil. 21.funkisbyggnadIntill ligger en smal funktionalistisk byggnad från 1941, ritad av Elon Bernhard med höga fönster och typiska »funkisdetaljer« som skärmtak och staket.

En magnifik byggnad är Bagarens hus, eller Amalienborg som den egentligen heter. Det började byggas 1912. Av läsarna till Direktpress Göteborg utsedd till Frölundas vackraste hus (7)

(7)         Strax intill, vid Palmsundsgatan (20), ligger ett 22.bagarns-husmagnifikt stenhus som byggdes med egenhändigt »bakade« cementstenar av en bagare åt sina barn. Huset omges av en mur med balustrad, det har hörntorn och storslagen balkong och en kraftigt profilerad, »rusticerad«, fasad.

Nu bör vår promenad ha tagit ungefär en timme. Kanske lite mer. Följ Eckragatan fram och sväng söderut på Norra Rosenbergsgatan. Vid Långedragsvägen tar vi till vänster och med Hinholmsberget till vänster om oss går vi tillbaka till butikscentrum Käringberget.

Om allt går väl är vi tillbaka i Påvelunds motionscentral efter ca en och en halv timma!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *