1.1.2 Nya varvet – Kungssten

1.1.2 NYA VARVET – KUNGSSTEN

 

Plats: Nya varvet

Tid: ca 1,5 h

Längd: ca 5 km

Aktivitet: promenad

Svårighetsgrad: blå (lätt)

Handikappvänlig: nej, men det går att gå runt Toredamms grönområde

Sevärdheter: många (framför allt med betoning på historia)

Grönområde: ja

Vi startar vid Påvelunds Motionscentral och går till Folkuniversitetets lokal vid Redegatan, vår bas. Fortsätt över korsningen Fågelgatan/Torgny Segerstedtvägen med spårvägen för 11:an, förbi fotbollsplanen till Älvsborgs kyrka.1.alvsborgs-kyrka 2.hagenskolan 3.toredamm 4.toredamm2 5.vita-gaveln 6.langa-langan 7.langa-langan2 8.nya-varvet-studios

byggdes 1917 som Hagens kapell, för insamlade medel i municipalsamhällena Hagen och Långedrag. Kapellet ritades av två av Göteborgs ledande arkitekter, Karl M Bengtsson och Yngve Rasmussen… Kyrkan ligger högt och har nationalromantikens typiska branta tegeltak på en låg putsad mur. Gavlarna har bred panel och tornet avslutas av en spetsig kopparhuv. Församlingshemmet är ett trähuskomplex som följer kullen, en långt senare tillbyggnad.

Vi går förbi  Hagenskolan (ritad av Otto Wikander),

 en kort bit på Långedragsvägen och viker av till vänster in i skogspartiet med Lokattsområdet till vänster om oss. Denna del av staden kallas Älvsborg.

Fortsätt norrut förbi Toredammen. Korsa Hästeviksgatan. Gå genom skogsparti Stora Billingen med bostadsområdet Tånguddsbacken på vänster sida.

Stigen blir nu skogsväg och grusväg. Snart kommer en korsande cykel/promenadbana i asfalt som kommer från småbåtshamnet. Följ den österut förbi Hästevik till den nya bebyggelsen vid vattnet och stranden vid Lilla Billingen. Snart kommer vi till Teater Durken.

Och sedan till Nya varvet. Bland det första vi ser är det stora vackra vita huset

 Nya Varvet ersatte under 1700-talet steg för steg det gamla militära varvet vid Stigberget. Bland de äldsta byggnaderna på områd et är »Vita gaveln« ute vid älven, en tvåvånings vitputsad inventariekammare från 1754. Från tidigt 1800-talet blev (Nya varvet) en av svenska flottans viktigaste anläggningar markerat av Långa längans storslagna nyklassicism, ritad av Fredrik Blom 1818. Längan fungerar som ett värn kring hamnen med kanslilokaler i mittbyggnaden och kaserner, verkstäder, arrest m m bakom sidoflyglarnas grövre mur. 

Här ligger nu Nordiska Hälsovårdshögskolan. Längre från vattnet ligger flera bostadskaserner från början av 1800-talet. Efter att marinen lämnat området 1982 och ett privat byggföretag tagit över har nya byggnader kommit till. 

Den gula tegelbyggnaden med valmat tak vid kajen byggdes 1991 för Nordens Folkliga Akademi, ritad av Semréns. Nu används den som konferensanläggning. Inom området ligger också Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap, som bedriver forskning och utbildning med sikte på »god och jämlik hälsa«. Något av den gamla idén om en nordisk akademi i Göteborg, mitt i Norden.

Vi går förbi SMHI:s hus till Nya Varvets studio, och ser Långan Längans nyklassisism. Förbi Göteborgs Folkhögskola och ser att det finns ett Malins skafferi, café och lunch 11-13:00.

Fortsätt söderut förbi liten kyrkogård till höger om dig, längst med Örlogsvägen med sina vackra hus. Till slut ser vi ett ICA-nära. Till vänster ligger den rödfärgade Nya Varvets skola                             

Den nya skolan på Finnjollegatan 1 ritades av ABAKO 1993 med associationer till varvets faluröda förrådsbyggnader. Bottenvåningen med bibliotek, slöjdsalar och idrottshall är tillgänglig som lokalt kulturhus medan 12 klassrum ligger på övervåningen. Intill skolan har också byggts bostäder och ett litet centrum med ett äldreboende.

 

Fortsätt längst Hästeviksgatan förbi en skylt som säger att från Nya Varvsallén är det 1,2 km till Nya varvets studio. Gå förbi ett hus till vänster som ser ut som liten kyrka. På högra sida har vi kolonilotter.

Sedan är vi framme vid området som heter Kungssten. Långedragsvägen tar slut, 9:ans spårvagn vänder och det finns både spelbutik, tobak, godis och pizza. Framför allt finns också Nöjds konditori. F.d. biografen Olympia. 9.nojds-konditori

Kungsstensmotet har byggts där tidigare hållplatsen Stadsgränsen låg, ändstation för stadens spårvägslinje 3. Efter inkorporeringen fick hållplatsen tillbaka sitt tidigare namn: Kungssten. Vid Långedragsvägen ligger rester av förstadens butiksgata. Nuvarande Nöjds konditori ligger i f.d. biografen Olympia, vilket visar betydelsen av detta centrum. Norr om hållplatsen slingrar smala gator med självbyggda egnahem upp mot Korseberget och Sjöbergen med dess odlingar, duvslag och utsikt över hamninloppet.

Nu har vi gått i omkring en och en halv timma. Vägen tillbaka till Tranered och Folkuniversitet tar 15 minuters snabb promenad, men det går förstås att ta spårvagn 11 tre hållplatser.

Uppskattning av tid och avstånd:

Tid

Avstånd

Kcal

Aktivitet

Steg

Toredamm

15

1,2

100

Promenad

1720

Teater Durken

35

2,3

194

3336

Nöjds konditori

1:30

4,6

384

6566

 

Tillbaka

Tid

Avstånd

Kcal

Aktivitet

Steg

Kungssten – Bas

0:23

1,33

116

Promenad

1907

Kungssten – Bas

0:15

Snabb gång

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *